En fråga jag fått av mitt skogslöpargäng i Norrbyskogen senaste veckorna. Under sommaren har det varit torrt och fint i skogen och det har inte varit några problem att springa. Men nu kommer hösten och vintern som ställer lite högre krav på skorna för att man ska kunna fortsätta springa tryggt och avslappnat.
Jag skulle vilja sträcka mig så långt som till att säga att det viktigaste vid löpning i skogen är skorna. Det går såklart att springa i vilka skor som helst men för att göra det till en så trevlig upplevelse som möjligt så rekommenderar jag dig att köpa ett par trailskor.
Det är lite som skiljer ett par vanliga löpskor från trailskor.
- Dämpning
- Skydd
- Stöd
- Grepp
Dämpning
Löpning på asfalt är ganska monotont och hårt och du kan behöva dämpning i skorna för att avlasta knän och höfter. När du springer i skogen så är underlaget mer varierat och oftast mycket mjukare vilket gör att du inte behöver lika mycket dämpning. Det kan till och med vara så att man upplever att man tappar kontakt med underlaget om man har för mjuka skor i terrängen.
Skydd
De flesta trailskor har en extra tålig överdel och en förstärkt framdel för att skydda tårna. Vissa modeller har även hårdplast i mellansulan för att skydda foten mot vassa stenar och uppstickande rötter. Många skor har även en ovandel i goretex eller likande material för att hålla fötterna torra. Beroende på hur ”trailigt” man springer så blir man ändå blöt om fötterna. Så har du ett par skor som uppfyller alla dina kriterier men inte är vattentäta så skulle jag säga att går hur bra som helst ändå.
Stöd
Traillöpning innebär ofta snabba sidledsförflyttningar, både frivilla och ofrivilliga, därför är det viktigt att skon sitter lite tightare och känns lite stabilera än en ”mjuk” asfaltssko. Det kan kännas lite ovant till en början men precis som med vilka skor som helst så tar det bara ett par pass för att man ska ha sprungit in skorna.
Grepp
För att du ska kunna känna dig trygg och springa avslappnat i skogen så är nog greppet det viktigaste när det kommer till val av sko.
Det finns många olika sorters sulor med olika kraftiga mönster och gummi som låter som det är framtaget för månpromenader.
Långa grova dobbar är för mjukt och löst underlag medans plattare mönster i sulan är för torra och hårda underlag. Skor med metalldobb funkar för de flesta underlag och ger ett supergrepp men kan upplevas som lite hårda att springa med. Tänk bara på att inte tassa in över vardagsrumsparketten med de hur kissnödig du än är…
Har du inte sprungit med trailskor förut och planerar att springa på lite varierat underlag så kan det vara bra att lägga sig lite mittemellan gällande sulans grovlek.
Vinterlöpning/metalldobbar
Det finns tre sätt att säkra upp sin löpning inför vintern.
Skor med fasta metalldobb – Det är väldigt behagligt att bara dra på sig skor med rätt grepp de dagar det behövs. Men löparskor kostar och har du precis börjat springa i skogen så kanske det inte är ditt förstahandsval, om du inte tycker att de sitter som en smäck förstås. Men om du springer mycket så kan det vara skönt att variera skor och ha flera par så att de hinner torka ordentligt mellan passen.
Dra-på-dobbar – finns att köpa i massor med olika modeller och passformer. Det är ett billigt och enkelt alternativ för dig som bara vill prova att springa med metalldobb. Nackdelen är att de lossnar lika lätt som de dras på och efter en runda i skogen är det inte säkert att du har ett komplett par med dig hem. Jag har en modell som sitter som berget pga ett karborreband över fotryggen. Har letat lite på webben och det verkar lite klurigt att hitta storlekar hos de stora sportkedjorna men de verkar finnas på lite andra ställen. Jag kan rekommendera Yak Trax Pro – ett bra köp för löpning i snö och slask.
Montera dobbar på befintliga skor – funkar bra på trailskor som inte har för kraftiga och smala gummidobbar. Finns att köpa som en liten sats med skruvverktyg på de flesta sportaffärer. Har även hört att vissa har skruvat i vanliga småskruv i sina skor och sen knipsat av skruvskallen. Tänk bara på att inte skruva in för långt så att du punkterar eventuell luftkudde/dämpning eller gör hål så att skon läcker underifrån.
Det här är mina personliga åsikter och precis som med allt annat så handlar det om tycke och smak. Vad som passar dina fötter och ditt löpsteg är högst individuellt. Har du andra tips och trix – hör gärna av dig eller kommentera nedan.